3 sierpnia, 2021

Portal o zdrowiu i medycynie

Zdrowie odżywianie, aktywność fizyczna – Travel-med.pl

Pierwszy dowód, że zbyt dużo soli może zwiększyć ryzyko trzepotania serca

Nowe wstępne europejskie badania wykazały, że zbyt duża ilość soli w diecie może być związana ze zwiększonym ryzykiem migotania przedsionków (AF), znanego również jako trzepotanie serca.

Przeprowadzone przez naukowców z University of Oulu w Finlandii nowe wstępne badanie objęło 716 mężczyzn i kobiet w wieku 40–59 lat i śledziło ich przez ponad 19 lat, aby sprawdzić, czy wysokie spożycie soli jest czynnikiem ryzyka AF .

Odkrycia opublikowane w Annals of Medicine wykazały, że podczas badania zdiagnozowano u 74 uczestników, a ci, którzy spożywali najwyższe poziomy soli, mieli wyższe ryzyko AF w porównaniu z osobami o najniższym spożyciu soli.

Spożycie soli było również niezależnie związane ze zwiększonym ryzykiem AF, nawet po uwzględnieniu kilku innych czynników ryzyka, w tym wieku, wskaźnika masy ciała (BMI) , ciśnienia krwi i palenia.

Wiadomo już, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych – szczególnie wysokiego ciśnienia krwi, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

„To badanie stanowi pierwszy dowód na to, że sól dietetyczna może zwiększać ryzyko nowo pojawiającego się migotania przedsionków, dodając do rosnącej listy zagrożeń związanych z nadmiernym spożywaniem soli w naszym zdrowiu sercowo-naczyniowym” – powiedział główny autor Tero Pääkkö.

„Z szacunków sugerujących, że ponad trzy czwarte spożywanej soli jest już dodawane do przetworzonej żywności, zmniejszenie spożycia soli na poziomie populacji może mieć niezwykle korzystny wpływ na nowo pojawiające się migotanie przedsionków i ogólną chorobę sercowo-naczyniową”, wyjaśnia Pääkkö. „Chociaż potrzebne są dalsze badania potwierdzające, nasze wyniki sugerują, że osoby o zwiększonym ryzyku migotania przedsionków mogą skorzystać z ograniczenia soli w swojej diecie”.

AF jest najczęstszym zaburzeniem rytmu serca. Prawdopodobieństwo rozwoju choroby wzrasta z wiekiem, przy czym AF występuje u około 7 na 100 osób w wieku 65 lat lub starszych. Objawy obejmują ból w klatce piersiowej, „przyspieszone” lub nietypowe bicie serca, osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, zawroty głowy i duszność.

Stan ten powoduje również 20 do 30 procent wszystkich udarów mózgu i zwiększa ryzyko innych chorób, takich jak demencja, zawał serca i choroby nerek oraz przedwczesna śmierć, dlatego odkrycie, że dieta o wysokiej zawartości soli może być czynnikiem ryzyka, którego można uniknąć, może pomóc ludziom prosta zmiana stylu życia w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju AF i innych chorób sercowo-naczyniowych.