× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
20 kwietnia, 2024

Portal o zdrowiu i medycynie

Zdrowie odżywianie, aktywność fizyczna – Travel-med.pl

sery

Dlaczego warto jeść sery?

Przywiązując coraz większą wagę do tego, co jemy, staramy się wybierać produkty, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zdrowe odżywianie kojarzy się nam głównie z fit żywnością, ale zamiast szukać produktów, które są drogie i trudno dostępne, lepiej postawić na to, co bez problemu znajdziemy w praktycznie każdym sklepie.

Dziś bliżej przyjrzymy się serom. Jedni nie wyobrażają sobie dnia bez choćby jednego kawałka lub plasterka, inni natomiast całkowicie z nich rezygnują w obawie o swoją sylwetkę. W praktyce jednak warto znaleźć miejsce w naszej diecie na tego typu produkty, bo zawierają one całe mnóstwo składników, które mają na nas pozytywny wpływ.  

Wartości odżywcze serów 

Nie jest tajemnicą, że sery zaliczają się do dość kalorycznych produktów ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Ale znajdziemy w nich też wiele witamin i minerałów, które są niezbędne w codziennej zbilansowanej diecie. Oto, co jeszcze kryją w sobie te mleczne przetwory. 

  • Cynk, wapń i fosfor odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm, a także za kondycję zębów, kości, a nawet skóry i włosów. 
  • Białko, które jest jednym z podstawowych składników odżywczych i bierze udział w niemal wszystkich procesach, jakie zachodzą w naszym organizmie. 
  • Antyoksydanty spowalniające efekty procesów starzenia. 
  • Witaminy: 
    • B2, B6, B12 – mają wpływ na układ krążenia, układ immunologiczny oraz zapobiegają anemii i chorobom jamy ustnej, 
    • D – odpowiada za kształtowanie kości i zębów, zapobiega nadciśnieniu, cukrzycy i anemii,  
    • E – jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać lub opóźniać chorobę wieńcową i  zaburzenia widzenia,
    • K – bierze udział w krzepnięciu krwi, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. 

Popularne gatunki serów

Pozytywne prozdrowotne właściwości, jakie płyną z jedzenia serów zdecydowanie przemawiają na ich korzyść. Szeroki wybór tych produktów sprawia, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. W sklepach możemy kupić między innymi

  • sery pleśniowe – sprzedawane zwykle w kawałkach. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale możemy dodać je też do sałatki, zupy, a nawet nowoczesnych słodkich wypieków.  
  • Miękkie sery żółte – w plasterkach lub w kawałku. Idealne na kanapki lub zapiekanki, a także jako dodatek do makaronów. 
  • Twarde żółte sery – ze względu na wyraziste smaki najczęściej uzupełniają deskę przekąsek, a także ciepłe dania z makaronem, ryżem lub kaszą. 

Więcej na temat aktualnej oferty na stronie https://www.kaufland.pl/oferta/swieze-artykuly/sery.html

Sery to niezwykle uniwersalne produkty, które doskonale sprawdzą się w naszej kuchni. Ze względu na ich wartości odżywcze, warto znaleźć dla nich miejsce w swoim codziennym menu. Sięgnięcie po różne gatunki pozwala zarówno urozmaicać doskonale znane dania, jak i eksperymentować z zupełnie nowymi i nieoczywistymi połączeniami smaków.