18 października, 2021

Portal o zdrowiu i medycynie

Zdrowie odżywianie, aktywność fizyczna – Travel-med.pl

catering dietetyczny

Czym jest catering dietetyczny? Jakie są jego zalety i wady?

Dla osób zapracowanych, które nie mają czasu lub ochoty na przygotowywanie zdrowych posiłków, a mimo to chcą schudnąć i dobrze się odżywiać, catering dietetyczny jest wygodną opcją. Koncepcja cateringu dietetycznego koncentruje się na pięciu zdrowych, zbilansowanych posiłkach dziennie. Nie musimy robić wiele poza otwarciem pudełka i nałożeniem dania na talerz.

Co to jest catering dietetyczny?

Firma oferująca catering dietetyczny dostarcza codziennie posiłki do domu lub miejsca pracy. Gotowe posiłki dostarczane są w zapakowanych pojemnikach i codziennie pod wskazany adres. Nie wymagają one podgrzewania. Większość z nich nie wymaga jednak żadnego wysiłku. Tygodniowe menu jest tak skonstruowane, że każdego dnia otrzymujemy inne dania. Wszystkie są jednak przygotowane zgodnie z zasadami zdrowego, zbilansowanego żywienia i dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb.

Można zamówić catering dietetyczny na odchudzanie – posiłki będą zawierały mniej kalorii lub catering zdrowotny, który nie zawiera pewnych produktów, których nie powinniśmy spożywać.

Firmy cateringowe często oferują program intensywnego odchudzania (dieta 800 kcal), dietę odchudzającą, odmładzającą 1200kcal, oraz regeneracyjną 1600kcal. Do wyboru są posiłki tradycyjne (z mięsem) oraz wegetariańskie.

Jak zamówić catering dietetyczny?

Zamawianie cateringu dietetycznego całodziennego jest bardzo proste. Po pierwsze musimy wybrać firmę cateringową. W pierwszej kolejności należy wypełnić formularz na stronie internetowej firmy cateringowej. Większość firm posiada taki formularz. W formularzu możemy wybrać interesujące nas opcje żywieniowe. Dotyczy to między innymi tego, czy chcemy stosować zdrową dietę, czy wolimy dietę odchudzającą. W rozmowie telefonicznej konsultant firmy może pomóc w wyborze rodzaju i stylu cateringu dietetycznego. Płatności można dokonać przelewem lub online.

Sprawdź również: Jak wybrać catering dietetyczny?

Catering dietetyczny ma wiele zalet

Catering jest świetną opcją dla osób zapracowanych, które nie mają czasu lub ochoty na gotowanie zdrowych posiłków.

Dania cateringu dietetycznego przygotowywane są w taki sposób, aby dostarczały wszystkich składników odżywczych, a liczba kalorii może być dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta. Można wybrać tyle kalorii, ile się chce i nie trzeba ich liczyć.

Catering dietetyczny oferuje zazwyczaj 5 posiłków, które przygotowywane są zgodnie z zasadami zdrowego żywienia: śniadanie, obiad, kolacja, podwieczorek i kolacja.

Zakłada się, że klient będzie jadł regularnie i nie będzie jadł zbyt późno. Także wtedy, gdy będzie przestrzegał zasad zdrowego żywienia, które często dołączane są do cateringów dietetycznych.

Catering to lekkostrawne, zdrowe posiłki przygotowane ze świeżych, zdrowych składników. Do posiłków można dodawać koktajle z owoców i warzyw. Koktajle te dostarczają cennych witamin, a także błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej przemiany materii. Catering dietetyczny, jako opcja do prawie wszystkich dań, oferuje również opcje owocowo-warzywne.

Kolejną zaletą cateringu dietetycznego jest możliwość zamówienia go w dowolnym formacie, który odpowiada naszym preferencjom i potrzebom: wegetariańskim lub bez ryb, bezglutenowym, dla diabetyków lub antycellulitowym, a nawet bez laktozy. Nie będziemy musieli martwić się o to, w jaki sposób przygotowywane są posiłki i czy zawierają one wymagane składniki odżywcze.

Całodzienne posiłki w cateringu dietetycznym mogą być dostarczone transportem chłodniczym o dowolnej porze pod wskazany adres. Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie.

Posiłki pakowane są w jednorazowe pojemniki, które zostały przykryte folią. Po zdjęciu folii można je łatwo podgrzać w mikrofalówce.

Wady cateringów dietetycznych

Główną wadą cateringu dietetycznego jest cena. Jeśli korzystamy z tej metody cateringu codziennie, miesięczny koszt jedzenia może iść w tysiące.