Anemia może pojawić się w różnym okresie życia człowieka. Może być wynikiem choroby, problemów o podłożu genetycznym lub objawem nieprawidłowej diety. Trudno jednoznacznie określić, jakie rozwiązania i leczenie w przypadku anemii będzie najlepsze dla poszczególnej osoby, ale prawie zawsze związane jest z przyjmowaniem dobrej jakości preparatów żelaza.
Sprawdźmy zatem, jakie można kupić na rynku najlepsze żelazo na anemię o przedłużonym uwalnianiu by niedobór żelaza uzupełnić szybko i bez komplikacji.
Normy zapotrzebowania na żelazo
Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żelazo bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, wchodzi w skład hemoglobiny, której zadaniem jest transport tlenu do komórek. Ponadto żelazo sprzyja zwiększonej odporności organizmu.
Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników. Aby zwiększyć wchłanianie tego mikroelementu w jelicie, warto stosować kwas foliowy oraz witaminę C. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi:
- dla mężczyzn 8 mg/d;
- dla kobiet w wieku 19–50 lat 18 mg/d (a po 50. roku życia 8 mg/d.);
- dla kobiet ciężarnych – 26 mg/d
Zapotrzebowanie na dzienną porcję żelaza zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo występuje u kobiet w ciąży lub mających obfite miesiączki. Istotne jest, żeby dbać o prawidłowy poziom żelaza we krwi. Jest to ważne, przede wszystkim, dla osób cierpiących na anemię, także wegan i wegetarian, matek karmiących piersią czy osób będących na restrykcyjnej diecie redukcyjnej.
Objawy niedoboru żelaza
Niedobór żelaza może powodować wiele objawów, które początkowo nie muszą rzucać się w oczy, ale będą się pogłębiały. Pierwszym z nich jest bladość skóry i męczliwość, zauważalny spadek koncentracji, bóle w okolicy serca. Dalej skutki uboczne anemii mogą wyglądać następująco:
- nadmierne wypadanie włosów;
- łamliwość paznokci;
- wygładzenie powierzchni języka;
- pękanie w kącikach ust;
- uczucie zimna;
- dotkliwe bóle mięśni i uczucie „kłucia” w mięśniach podczas wysiłku fizycznego;
- słaba wydolność tlenowa.
Skąd wynika niedobór żelaza w organizmie?
Niedobór żelaza może wynikać z za niskiej podaży w diecie lub problemów z wchłanianiem. Może pojawić się w okresie dojrzewania, to wtedy następuje zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik.
Niedobory żelaza u młodego człowieka mogą wynikać z nieodpowiedniej diety, a sprzyja temu pokusa sięgania po fast-foody ubogie w składniki odżywcze. W stanach zwiększonego zapotrzebowania, jakim niewątpliwie jest dojrzewanie, ważne jest spożywanie dużej ilości warzyw i mięsa, które stanowią naturalne źródła żelaza.
Zaniżony poziom hemoglobiny u dorosłych to sygnał, że powinni oni zmienić nawyki żywieniowe i wprowadzić do codziennego funkcjonowania zmiany w diecie i poprawić jakość spożywanych posiłków i sięgnąć po suplementy diety zawierające odpowiednie związki żelaza. Po zmianie diety i prowadzeniu suplementów objawy anemii najczęściej ustępują.
Wchłanianie żelaza — z jakiego powodu może być zaniżone?
Wchłanianie żelaza uzależnione jest od odpowiedniego połączenia składników odżywczych w spożywanych posiłkach. Poza okresem zwiększonego zapotrzebowania, to właśnie nieodpowiednie łączenie ze sobą spożywanych produktów, może powodować niedobór żelaza.
Na przykład nie powinno się spożywać nabiału wraz z mięsem. Obecność wapnia utrudnia wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Podobnie brak zielonych, liściastych warzyw w codziennej diecie może skutkować niedoborem żelaza.
Czasem problem pojawia się w wyniku zaburzeń szlaków metabolicznych lub zaburzeń flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Jeśli zbadany poziom hemoglobiny sugeruje obniżone ilości żelaza, to warto wprowadzić do diety suplementy diety, które zawierają dobrze przyswajalny wariant umożliwiający, w szybki sposób, wzrost poziomu żelaza.
Protokół podnoszący poziom żelaza w leczeniu anemii
W przypadku żelaza ważne jest, przede wszystkim, jego ilość w diecie i wchłanianie. Dobre suplementy diety oferują preparaty żelaza w różnej formie:
- glukonian żelaza;
- chelat żelaza;
- fumaran żelaza;
- siarczan żelaza;
- pirofosforan żelaza;
- czy żelazo sukrosomalne.
Osoby będące na restrykcyjnej diecie odchudzającej i kobiety karmiące piersią powinny szczególnie dbać o prawidłowy poziom żelaza w organizmie, ta kwestia dotyczy również kobiet w ciąży. Jeśli z jakiegoś powodu posiłki nie dostarczają wystraczającej ilości żelaza, lub nie przynoszą one widocznych efektów należy rozważyć suplementację, najlepszy będzie taki produkt, który zawiera w składzie żelazo i kwas foliowy oraz witaminy: C i B. Witamina C, wspomaga wchłanianie żelaza a witamina B bierze udzial w produkcji czerwonych krwinek.
Jaką formę suplementu lubisz?
W stanach zwiększonego zapotrzebowania na żelazo warto sięgać po preparaty, które stanowią jego dodatkowe źródło. Suplementy te wspomagają produkcję hemoglobiny i krwinek czerwonych oraz, dodatkowo, zwierają składniki umożlwiające szybsze i efektywniejsze wchłanianie żelaza, takie jak witamina C czy kwas foliowy. Przy wystąpieniu anemii i niedoborów żelaza zależy nam na jak najszybszym unormowaniu wyników, a wybierając wspomagające suplementy myślimy o korzystnej dla nas formie preparatu.
Najczęściej w aptekach znajdziemy suplementy w formie tabletek, kapsułek lub proszku, który rozpuszczony w wodzie jest gotowy do przyjęcia lub przyjmujemy go bezpośrednio do ust bez konieczności popijania. Preparatów jest mnóstwo, dzięki czemu każdy może wybrać opcję dla siebie: są tabletki powlekane o przedłużonym uwalnianiu, czy forma w proszku lubiana przez sportowców, dla osób mających problem z połykaniem istnieją suplementy w płynie.
Na co zwrócić uwagę w preparatach żelaza?
Przede wszystkim, wybierając suplement diety, należy zwrócić uwagę na zawartość żelaza. Istotne są dodatkowe substancje w preparacie, których zadaniem jest ułatwienie wchłaniania przez organizm. Samo wchłanianie można zwiększyć przez przyjmowanie suplementu na czczo lub między posiłkami. Skuteczne jest także przyjmowanie jednocześnie witaminy C.
Naturalne wyzwalacze — żelazo w diecie
Pierwszą czynnością, przy ustaleniu przyczyny anemii, powinno być wykonanie specjalistycznych badań, m.in. poziomu hemoglobiny, ferrytyny i żelaza. Dopiero po otrzymaniu wyników i sprawdzeniu, na jakim poziomie jest żelazo, można sięgnąć po odpowiedni suplement diety.
Warto pamiętać, że suplement diety nie powinien zastępować zbilansowanej diety i racjonalnego żywienia, dlatego do posiłków należy włączyć produkty bogate w żelazo.
Żelazo dla wegetarian
Osoby borykające się z anemią (inaczej niedokrwistością) powinny jeść często czerwone mięso. W produktach zwierzęcych (czerwone mięso) znajduje się największa ilość łatwo przyswajalnego żelaza.
Co jednak zrobić gdy jesteśmy na diecie wegetariańskiej? Należy pamiętać, że przyswajalność żelaza pochodzenia roślinnego jest znacznie niższa niż w przypadku produktów zwierzęcych. Żelazo wchłania się z przewodu pokarmowego znacznie lepiej w towarzystwie witaminy C, osoby na diecie bezmięsnej powinny spożywać warzywa i owoce bogate w tę witaminę.
Obok mięsa, dobrym źródłem żelaza są także: natka pietruszki, suszone śliwki oraz zielone warzywa typu szpinak. Posiadają one w składzie także kwas foliowy i kwas askorbinowy (witamina C), więc wspierają wchłanianie żelaza. Jeśli jesteś wegetarianinem i lubisz buraki, będą one idealnym warzywem, które dostarczy twojemu organizmowi żelazo i wspomoże procesy tworzenia krwi w szpiku.
Odpowiednio skomponowana dieta, nawet wegetariańska, powinna zapewnić prawidłowe wytwarzanie, jakość i funkcjonowanie czerwonych krwinek w organizmie, dzięki czemu objawy anemii, takie jak chociażby bladość skóry czy brak siły będą ustępować.
Więcej podobnych artykułów
Odżywki kolagenowe, a codzienna dieta – co warto wiedzieć?
Czy warto przyjmować suplementy NOW Foods?
Suplementy z berberyną – czy warto je stosować podczas odchudzania?