Kucharze na co dzień gotują nawet dla setek osób. Kelnerzy efektownie serwują dania i napoje. W związku z tym pracownicy gastronomii stosują liczne rozwiązania, które usprawniają ich pracę i pozwalają zaspokoić wymagania nawet najbardziej oczekujących klientów. Zobacz, jakie polecają rzeczy do domowego użytku i co możesz zyskać, jeśli je zastosujesz.
6 rzeczy używanych przez profesjonalistów, które sprawdzą się w Twoim domu
Profesjonaliści lubią rozwiązania, które pozytywnie wpływają na jakość i wydajność ich pracy. Niektóre z nich warto wdrożyć w domowej kuchni, aby pracowało się wygodniej i szybciej. Poznaj 6 elementów, w które warto zainwestować niezależnie od tego, jak dużo i często gotujesz.
1. Szpryca do nadziewania
Szpryca do nadziewania sprawdzi się zarówno do gotowania dań na słodko, jak i wytrawnych. Do czego możesz jej użyć? Będzie idealna do:
- nadziewania mięsa;
- nadziewania pączków i innych rodzajów słodkości;
- precyzyjnego aplikowania sosów;
- dekorowania ciast i deserów.
Element, który jest stosunkowo niedrogi, umożliwi Ci szybkie nadziewanie różnego typu dań. Jego obsługa jest prosta, dlatego z pewnością sobie z nią poradzisz, co jest dodatkowym atutem tego profesjonalnego rozwiązania.
2. Taca kelnerska
Jeśli lubisz mieć gości, taca kelnerska doskonale sprawdzi się w Twoim domu. Dzięki niej będziesz mógł sprawnie serwować przystawki, napoje i dania. Organizujesz grilla? Barek w Twoim domu znajduje się w innej części niż jadalnia? To już nie problem. Dzięki tacy, najlepiej tej wyposażonej w antypoślizgową nakładkę, bez problemu zabierzesz dużą ilość rzeczy z miejsca na miejsce. W ten sposób zaoszczędzisz czas, bo nie będziesz musiał chodzić kilka razy.
3. Shaker do drinków
Shaker do drinków sprawi, że serwowanie napojów alkoholowych nabierze nowego wymiaru. Przede wszystkim będziesz mógł sprawnie mieszać ze sobą lód, alkohole, soki, ale nie tylko. Sprawisz jeszcze, że proces będzie ciekawie wyglądał, a Ty staniesz się w oczach swoich gości profesjonalnym barmanem.
4. Wieszak na kieliszki
Wieszak na kieliszki to jeden z podstawowych elementów wyposażenia baru – ułatwia organizację przestrzeni i sprawia, że szkło znajduje się zawsze pod ręką. Funkcjonalność elementu sprawia jednak, że warto mieć go również w swoim domu. Możesz go zamontować w szafce, blisko barku i wszędzie tam, gdzie będziesz przygotowywać drinki. Pozwoli to zaoszczędzić miejsce na półkach, ale będzie stanowiło także dekorację przestrzeni.
5. Worki cukiernicze
Kolejny gadżet wart zainteresowania to worki cukiernicze. Do czego możesz je wykorzystać? Świetnie sprawdzą się do nakładania kremów, farszów, ale także lukru – te małe są niezastąpione podczas dekorowania ciasteczek korzennych czy pierniczków. Elementy są tanie i można ich używać osobno, podcinając końcówkę na wybraną grubość lub przy użyciu tylek. Jeśli zdecydujesz się na zastosowanie dodatkowych akcesoriów, osiągniesz dekoracyjny efekt.
6. Wieszak do umieszczania przyborów kuchennych pod ręką
Wieszak na chochlę, łyżkę do gotowania czy cedzak to element, który możesz umieścić tuż obok stanowiska do gotowania. Dzięki temu będziesz mieć pod ręką najpotrzebniejsze narzędzia, a więc nie będziesz musieć w trakcie przygotowania posiłku ich szukać. Zawieszony element dodatkowo nada Twojej kuchni ciepły charakter – od razu będzie widać, że jest miejscem, w którym ważny jest przede wszystkim komfort.
Jak sprawić, żeby Twoja kuchnia była wygodna w użytkowaniu, a gotowanie sprawiało jak najwięcej satysfakcji? Warto sięgnąć po narzędzia i akcesoria polecane przez profesjonalistów – kucharzy, kelnerów czy barmanów. Doskonale znają się oni na wydajności pracy i stosowaniu ciekawych rozwiązań pod tym kątem. Wskazane przez nich propozycje sprawią, że chętniej będziesz korzystał ze swojej kuchni, przygotowując w niej posiłki dla rodziny oraz dla gości. Zyskasz wygodną przestrzeń do gotowania, a oni zaproszenia na degustację – to przyniesie korzyści każdemu.
Więcej podobnych artykułów
Endoskop medyczny – czym jest? Do czego służy?
Seniorzy i czysta woda
Przysięgłe tłumaczenia medyczne kart informacyjnych leczenia szpitalnego